23/05/08

Il gruppo Favolando - Група "Казкуючи"


Вже третій рік у містечку Гамветтола, що знаходиться у провінції Форлі-Чезена невличка група жінок-українок разом із міською радою та кооперативом «Ідея» проводять свято «Fa-Volando” (Казкуючи). Щороку зал, у якому проходить свято, наповнюється все більше і більше. Ось і цього року Бочеварова Ірина із сином Артемом, Бондар Ганна із Назаром, Шевченко Тамара із Романом та Любов із Діаною підготували програму із казками, іграми і піснями та запросили доньку Тетяни Лісовської, Оленку, яка заспівала українську народну пісню та порадувала італійців своїм чудовим голосом (дівчина навчається у консерваторії). Тетяна ж, зробила вдалі фотографії та зняла свято на відеокамеру.
Діти існценували казки «Колосок» та «Лисичка-сестричка і Вовчик-братик». Це була їхня перша участь у такому заході і вони гордилися тим, що можуть поділитися своїми знаннями про рідний край, а італійські дітки із захопленням слідкували за тим, що діялося на сцені, дапомогали промовляти лисичці: «Ловись, рибко, велика й маленька!», «Битий небитого везе», «Люди! Ідіть вовка бити!». Нелегкою була підготовка: разом із дітьми перекладали тексти на італійську мову, малювали казкових героїв, складали концертну програму. Під час одної із репетицій виникла така думка: «У Росії та Україні із італійськимипіснями знайомі вже декілька десятків років, пісні Адріано Челентано та Тото Котуньо співають навіть не знаючи значення слів... А чому б і нам не навчити італійців співати українську пісню, для початку хоча б уперекладі? Так виникла ідея перекласти на італійську «Червону Руту». Текст пісні спроектували на великому екрані у залі. А чи співатимуть? Звичайно, чому б і ні? Приспів підспівував зал, а наші серця щеміли від радості. Ми відчули себе вдома у цьому далекому краї, сюди ми привезли часточку нашої України:
Fiore rosso

Non cercare di sera,

Tu sei il mio amore

Stai con me, con me.

Via tristezza,

Sei la mia bellezza

La mia vita е' per te.

А наші діти! Скільки задоволення вони отримали від свого виступу та від оплесків глядячів! Як вони раділи, що їхні казочки сподобалися італійцям!

А ми раділи разом із ними тому, що вони змогли перебороти свій страх, вперше виступали на сцені із спектаклем, старалися і у них усе вийшло. Наприкінці свята прилетіла українська Баба Яга, яка повела діток та дорослих смакувати українськими стравами: млинцями із сиром, пиріжками з картоплею та грибами, пирогом із яблук та українським караваєм. Наші гості розходилися і несли із собою додому часточку нашої україни, знань про наш край, його кухню та народну творчість, про нас не як заробітчан, а як носіїв зовсім іншоі культури такоі далекої і такої різнобарвної та цікавої.
"Червона рута" cantata da italiani - Італійці співали "Червону Руту"

La Befana Ucraina - Українська Баба Яга (іноді перевтілююсь)





I dolci sono buoni !!! - Смачні наші солодощі!














2 commenti:

Marianna ha detto...

Любі друзі,
із великим задоволенням прочитала ваш блог. Я давно уже шукаю в Інтернеті італійських українців, з метою повідомити їм про існування двох сайтів www.leleky.org www.gazetaukrainska.com Їх автори намагаються об"єднати українсько - ітлаійські сторінки в одну сітку для зміцнення усієї нашої громади.
Крім того хочу запропонувати вам співпрацю із "Українською газетою" в Італії.
Прошу написати мені на імейл soronevych@libero.it, ваших контактних даних я не знайшла.
Маріанна Сороневич

shetamara ha detto...

Дякую, Marianna, я написала тобі відповідь на електронну пошту.